Lagbyggaren – Malin om fotboll och företag
Det finns de som säger att Zlatan är världens bästa fotbollsspelare – men att Sveriges landslag är bättre utan honom. Det där går givetvis att diskutera. Men själva grundtanken är intressant för alla som har med lagsport att göra. Liksom för alla som driver ett företag.
– Att bygga ett lag och att bygga ett företag påminner egentligen ganska mycket om varandra, konstaterar hon. I laget hon tränar, Älvkarleby IK/Skutskärs IF/FK, har hon följt flickorna från tåfjuttar och skräck för att nicka i sexårsåldern till tvåfotsdribblingar och skruvade inlägg idag. – Det är roligt att se hur de lär sig nya saker och hur de fungerar tillsammans. Vi försöker skapa en lagkänsla och sätter upp mål. Just att få en stark lagkänsla tror jag mycket på. Laget blir bättre och alla har roligare under tiden, säger hon.
Samma sak på jobbet. – Vi försöker få alla att bidra, att förstå varandra, att känna en teamkänsla och att jobba mot ett mål. Därför är rekryteringar viktiga och något vi lägger ner mycket tid på, säger hon. – Det är, precis som i ett idrottslag, viktigt att den som kommer in ny passar in i gruppen.
Eller för att göra jämförelsen med fotbollen igen: den spelare som är tekniskt skickligast kanske inte är bäst för laget. – I ett företag handlar det även om tajming i tid. Vi kan se duktiga människor som söker ett jobb men kanske inte passar in just då. Okej då, en fotbollsliknelse till: har man två toppmålvakter behöver man inte en tredje hur bra den än är.
Själv kom hon till Fastighetssnabben som avbytar…förlåt…vikarie. – Jag hade läst fastighetsekonomi på Högskolan och gick till Arbetsförmedlingen. Samma dag hade de fått ett fax från Fastighetsnabben som behövde en vikarie på kontoret för en tjej som skulle vara barnledig, minns hon. Det var 1998… – Jag fick vikariatet och blev kvar. Snart tjugo år nu! Men det är naturligtvis ett helt annat jobb idag. Då var vi tio anställda med verksamhet i Gävle och Sandviken. Jag var ensam på kontoret. Idag är vi 170 anställda med verksamhet över stora delar av landet.
Själv är hon alltså verksamhetschef numera och även delägare sedan 2009. – Jag tvekade först när jag fick frågan om delägarskap. Jag hade liksom aldrig sett mig som egen företagare. Men eftersom jag trivdes så väldigt bra och ville vara kvar insåg jag att jag skulle ångra mig om jag inte sa ja. När jag började tänka så blev det ett lätt val. Och även för företaget blev hon en bra värvning.
För 13:e gången har man nu utnämnts till FRAMFÖR-företag i Gävleborg och tagit emot diplom på Slottet av självaste landshövdingen. Hon ser det som ett kvitto på att det de gör är bra. Som att gå upp en division i fotboll, typ…
Namn: Malin Gustafsson.
Gör: Verksamhetschef på Fastighetssnabben.
Ålder: 42 år.
Bor: Hus i Älvkarleby med man och två barn. Vi bodde i Gävle ett tag men flyttade tillbaka till Älvkarleby när barnen kom.
Äter: Gärna grillat.
Dricker: Ramlösa.
Reser till: Gran Canaria.
Lyssnar på: Egentligen allt möjligt.
Tittar på: Sporten.
Läser: Svenska deckare, gärna Mons Kallentoft.
Om du måste byta jobb idag…: …vet jag inte vad jag skulle göra. Men det är viktigt att jobba med folk som brinner för det de gör. Det har jag lärt mig.
FRAMFÖR-företag Syftet med utnämningen är att öka intresset för och stärka framgångsrikt företagande i landskapet, skapa goda exempel, lyfta fram företag och företagandet i samhällsdebatten, förbättra attityden till företag och företagande och att erbjuda studenter en praktisk koppling i sina studier. Grundkriterierna för FRAMFÖR-företagen är att de ska ha en omsättning över 4 MSEK, minst fyra anställda samt ha en aktiv verksamhet sedan mer än fem år tillbaka.